finola hemp seed møllerup moellerup farmer finola hemp seed møllerup moellerup farmer

Møllerup Gods klar med danskproduceret hampefrø til udsæd

Møllerup Gods har fremavlet hampesorten Finola og efter en netop overstået certificering, bliver det nu muligt at sælge dansk-produceret, certificeret hampefrø til danske landmænd, der ønsker at dyrke hamp til fødevarer.

Det er lykkedes Møllerup Gods at få certificeret hampesorten Finola og godset kan nu som de eneste sælge certificeret udsæd, der er produceret i Danmark. Tidligere har man måtte købe importeret hampeudsæd, der oftest fremavlet så langt væk som Canada.

”Her på Møllerup har vi valgt at gå ind i arbejdet med at få certificeret udsæd, da Hamp til fødevarer de seneste år har været i kraftig vækst først i Nordamerika og nu i hele Europa – derfor regner vi på Møllerup med at kunne sælge kvalitets udsæd til hampeavlere ikke bare i Danmark men også i resten af Europa” udtaler Stig Gamborg, Møllerup Gods.

Sorten Finola udmærker sig ved et højt indhold af olier, proteiner og fibre. Finolaen indeholder alle de essentielle olier og alle de essentielle aminosyrer. Særlig er den rig på de sjældne omega-3 fedtsyrer. Derfor er sorten Finola særlig populær til fødevarer.

De særlige værdifulde essentielle fedtsyrer har en sammensætning, der er perfekt til fødevarer/kosttilskud men også til hudpleje.

”Vi er meget stolte af at vi har fået certificeret vores Finola udsæd. Det er jo en virkelig god sort, som er både højtydende, og så modner den fint selv i vores nordlige klima. Og så er det vigtigt for landmændene at den kan høstes med en almindelig mejetærsker” udtaler Anne Sophie Gamborg,  Møllerup Gods

Finola er en højtydende sort, der er klar til høst efter 120 dage. Den certificerede udsæd kan bruges af både økologiske og konventionelle landmænd. Finola dyrkes helt naturligt, uden brug af planteværnsmidler.

Møllerup Gods sår for 4. år i træk her i 2018 hampesorten Finola på egne marker. I år forventes det at der i Danmark skal sås mere end 500 hektar med hampesorten Finola.

Man skal indhente tilladelse til dyrkning af alle former for hamp. Sorten Finola er en industrihamp, der skal indhentes tilladelse til dyrkning af hamp hos Miljø- og Fødevareministeriet via dette link: 
https://indberet.virk.dk/myndigheder/stat/LBST/Ansoegning_om_tilladelse_til_dyrkning_af_hamp

Forfatter og madblogger: Annette Harbæk Olsen udtaler: ”Hvis man måtte tage en ting med til en øde ø skulle det være et hampefrø”.  Det er netop fordi hampeplanten indeholder stort set alt vi som moderne mennesker har brug for tøj, bolig, medicin og mad. Hampefibre kan bruges til byggeri og kompositter, hampefrø til fødevarer og hudpleje, hampetoppe til medicin og kosttilskud.

 

Salg af hampefrø til udsæd

Hampesorten finola kan købes ved at kontakte Anne Sophie Gamborg på asg@moellerup.dk

Frøene sælges i 18 kg. sække