Godsejerparret Anne Sophie og Stig Gamborg glæder sig over den forestående bog om Møllerup Gods. Foto Anne Steen

Køb Møllerup Gods bogen lige her

Køb Møllerup Gods bog

Ny bog om Møllerup Gods af Vilfred Friborg Hansen

Som sædvanen er, udgiver Boggalleriet ved boghandler Niels Trangbæk, Rønde, en lokalhistorisk bog skrevet af lokalhistoriker og tidligere borgmester Vilfred Friborg Hansen op til jul. ”Årets julegave”, kalder udgiveren ubeskedent bogen.

Bogen handler i år om et gods, der har været i centrum på flere måder i året, der gik, nemlig Møllerup, kendt som hjemsted for Verdensballetten og kendt fra DR´s TV-serie om ”Godsejerne”.

Historisk er Møllerup kendt som Marsk Stigs borg. Det var Marsk Stig, der blev dømt fredløs for mordet på kong Erik Glipping i Finderup Lade Skt. Cæcilienat 22. november 1286” – det sidste kongemord i Danmarkshistorien.

- Bogen begynder med omtale af den første kendte ejer af Møllerup, nemlig den berømmelige eller berygtede marsk Stig. Han blev dømt fredløs som kongemorder – en helt anden sag er, om han også var skyldig. Jeg har forsøgt at lege detektiv og give et svar, men resultatet skal ikke afsløres her, udtaler bogens forfatter, Vilfred Friborg Hansen, og fortsætter:

- Mest plads optager dog de sidste hundrede års historie på Møllerup. Det skyldes især, at jeg har interviewet en række tidligere og nuværende medarbejdere, samt de nuværende ejere og generationen før dem. Derved har herregårdslivet på Møllerup kunnet belyses, inde som ude, så der virkelig kommer kød og blod på historien, slutter lokalhistorikeren Vilfred Friborg Hansen.

- Det er ganske særligt, at Vilfred Friborg Hansen og udgiver Niels Trangbæk har valgt at udgive en bog om Møllerup. Der er i årene blevet skrevet en del artikler, men aldrig et samlet værk, som beskriver godsets lange historie. Det er også ganske særligt, at vi har så mange nulevende personer med i bogen, som bl.a. Betty, som er født på Møllerup, og var kokkepige her, da mine forældre overtog godset. Møllerup kan også i den grad præsentere nogle viljestærke kvinder gennem historien, siger en spændt godsejer, Anne Sophie Gamborg, som glæder sig til udgivelsesdagen. 

Vilfred Friborg Hansen har tidligere bl. a. skrevet bøger om Møllerups nabogods Kalø og om ”Molslandet”. Bøger, der lige som bogen om Møllerup forsøger at være på én gang folkelige og underholdende, men samtidig seriøse med masser af stof til den historisk og samfundsmæssigt interesserede læser. Vilfred Friborg Hansen er uddannet historiker og har været borgmester i Rønde og Syddjurs Kommuner fra 1990 til 2009.